Ροδόχρους νόσος & ροδόχρους ακμή

Ροδόχρους νόσος, με λίγα λόγια, σημαίνει "κόκκινο και δυσανεκτικό " δέρμα

Αν το πρόσωπό σας είναι μονίμως κόκκινο, ευερέθιστο, με σπυράκια ή/και εμφανή αγγεία και κατά καιρούς παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις τότε πιθανότατα πάσχετε από ροδόχρου νόσο. 
Πρόκειται για μια κοινή και χρόνια φλεγμονώδη δερματοπάθεια που προσβάλει, κυρίως, τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια. Αφορά την κεντρική μοίρα του προσώπου όπως το μέτωπο, τις παρειές, τη μύτη και το πηγούνι αλλά ορισμένες φορές μπορεί να εμφανίζεται στο λαιμό, στα αυτιά, στο στέρνο και στο τριχωτό της κεφαλής.
Οι μελέτες μας δείχνουν οτι τα αίτια που την προκαλούν είναι πολλά και φαίνεται να παίζουν ρόλο γενετικοί, ανοσολογικοί, περιβαλλοντικοί και μικροβιακοί παράγοντες.
 Τί πρέπει να αποφεύγω;
Αποφυγή χρόνιας έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, τα ζεστά και θερμά λουτρά, τη χρήση σάουνας, την κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και αλκοόλ, τα πικάντικα τρόφημα και τα φαγητά που περιέχουν ισταμίνη, το κάπνισμα, τα ερεθιστικά προϊόντα περιποίησης προσώπου καθώς και το έντονο στρες..
Υπάρχουν 4 τύποι ροδοχρόου νόσου:
1️⃣Ερυθηματώδης ή τελαγγειεκτασική:
Εδώ υπάρχει διάχυτη ερυθρότητα στο πρόσωπο και μόνιμη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων.
2️⃣Βλατιδοφλυκταινώδης:
Πλέον του ερυθήματος υπάρχουν διάσπαρτα φλυκταινίδια και βλατίδες(σπυράκια) μαζί με έντονη σμηγματόρροια. Αυτός ο τύπος ονομάζεται και ροδόχρους ακμή αλλά δε θα πρέπει να τη μπερδεύουμε με την κοινή ακμή μιας και διαφέρουν τόσο στα αίτια και τη θεραπεία όσο και στη πρόγνωση!
3️⃣Το ρινόφυμα: 
με προσβολή της ρινός.Η μύτη γίνεται κόκκινη, χοντρή,σκληρή,με ευμεγέθεις αδένες και μεγάλα αγγεία στην επιφάνειά της.Παρόμοια κατάσταση μπορούμε να έχουμε και στο μέτωπο,το πηγούνι και τα αυτιά μας.
4️⃣Οφθαλμική ροδόχρους:
Οι ασθενείς παραπονιούνται για χρόνια συμπτώματα βλεφαρίτιδας, επιπεφυκιτίδας και σχηματισμό χαλαζίων καθώς κυριαρχεί η οφθαλμική φλεγμονή.
 Υπάρχει θεραπεία;
Μόνιμη και οριστική λύση δεν υπάρχει μιας και το νόσημα είναι πολύπλοκο και χρόνιο απο τη φύση του. 
Εχουμε όμως, μια πληθώρα θεραπευτικών επιλογών που συνδυάζονται μεταξύ τους και δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα! Στο ιατρείο μας καταφέρνουμε και επιτυγχάνουμε ύφεση στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών και ειδικά στη ροδόχρου ακμή >85% μιας και υπάρχει ιδιαίτερη εμπειρία με το νεότερο τοπικό σκεύασμα που κυκλοφορεί στην αγορά και που πραγματικά κάνει θαύματα!